כל מה שחשוב לדעת על תביעות נזקי גוף

הרגע שבו החיים משתנים יכול להגיע בהפתעה מוחלטת. נהג שלא עצר ברמזור אדום, מדרגה שבורה בקניון, או טיפול רפואי שהסתבך – כל אחד מאירועים אלה עלול להפוך את שגרת החיים על פיה ולהותיר אחריו נזק פיזי, נפשי וכלכלי עמוק. המערכת המשפטית בישראל מכירה בכך שפגיעה גופנית היא הרבה מעבר לשבר בעצם או פגיעה ברקמות – היא משנה את מהלך החיים של האדם, משפיעה על יכולת ההשתכרות שלו, על איכות חייו, ועל התא המשפחתי כולו.

מערכת המשפט שתפקידה לוודא שאנחנו נקבל פיצוי בעבור הנזק שנגרם לנו מתבססת על דיני נזיקין והיא חלק בלתי נפרד מהמציאות שלנו, שכן בכל יום אנחנו חשופים לסיכונים ולפגיעות. ההתפתחות בתחום דיני הנזיקין משקפת את ההבנה המעמיקה של מערכת המשפט בדבר מורכבות הפגיעה והשלכותיה ארוכות הטווח. מעבר לפיצוי הכספי המיידי, החוק מכיר בצורך לספק מענה כולל שיתייחס למכלול ההיבטים של הפגיעה – החל מהוצאות רפואיות ושיקומיות, דרך אובדן כושר השתכרות, ועד להשפעות על איכות החיים והתפקוד היומיומי.

 

סוגי תביעות נזקי גוף

תביעת נזקי גוף היא הליך משפטי המוגש על ידי אדם שנפגע פיזית או נפשית כתוצאה מאירוע תאונתי או רשלני. תביעות אלו מהוות חלק מדיני הנזיקין ומטרתן להבטיח פיצוי הולם לנפגע על הנזקים שנגרמו לו. התביעה יכולה להיות מוגשת נגד הגורם שפגע באופן ישיר, כמו נהג פוגע בתאונת דרכים, או נגד האחראי בעקיפין, כדוגמת רשות מקומית שהתרשלה בתחזוקת כביש או מדרכה. במערכת המשפט הישראלית קיימים מספר סוגים עיקריים של תביעות נזקי גוף.

תאונות דרכים בישראל, נפגעי תאונות דרכים זוכים להגנה מיוחדת תחת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (הפלת"ד). העיקרון המרכזי בחוק זה הוא האחריות המוחלטת, המשמעות היא שאין צורך להוכיח אשמה של מי מהמעורבים בתאונה. די בכך שהנפגע יוכיח כי נפגע בתאונת דרכים כהגדרתה בחוק, והקשר הסיבתי בין התאונה לנזק שנגרם. החוק מבטיח פיצוי לכל נפגע, גם אם התאונה נגרמה באשמתו, למעט מקרים של פגיעה מכוונת.

רשלנות רפואית תביעות בגין רשלנות רפואית מתייחסות למצבים בהם הטיפול הרפואי נפל מתחת לסטנדרט המקצועי המקובל וגרם לנזק למטופל. בתביעות אלו נדרש להוכיח שלושה יסודות: התרשלות הצוות הרפואי (סטייה מהסטנדרט המקובל), נזק שנגרם למטופל, וקשר סיבתי בין ההתרשלות לנזק. מורכבות תביעות אלו נובעת מהצורך בחוות דעת רפואיות מקצועיות ומהקושי להוכיח שהנזק נגרם דווקא מההתרשלות ולא ממצבו הרפואי הבסיסי של המטופל.

תאונות עבודה נפגע בתאונת עבודה זכאי לפיצוי מהמוסד לביטוח לאומי, ללא צורך בהוכחת אשמה. אולם, במקרים בהם התאונה נגרמה עקב רשלנות המעסיק או צד שלישי, קיימת זכות נוספת – הגשת תביעה אזרחית. למשל, כשהתאונה נגרמה בשל ליקויי בטיחות, היעדר הדרכה מתאימה, או ציוד פגום. במקרים אלו, הפיצוי האזרחי יהיה בנוסף לתגמולי הביטוח הלאומי, בניכוי סכומים שכבר שולמו.

רשלנות במקומות ציבוריים תביעות בגין נזקי גוף במקומות ציבוריים מתבססות על חובת הזהירות של בעלי המקום כלפי המבקרים. למשל, נפילה במדרגות קניון עקב תחזוקה לקויה, החלקה על רצפה רטובה ללא שילוט אזהרה, או פגיעה ממתקן שאינו תקין. בתביעות אלו יש להוכיח שבעל המקום התרשל בחובתו לשמור על בטיחות המבקרים.

תביעות מוצר פגום כאשר מוצר פגום גורם לנזק גוף, קיימת אחריות מוחלטת של היצרן והמשווק מכוח חוק האחריות למוצרים פגומים. הנפגע צריך להוכיח רק שהמוצר היה פגום וגרם לנזק, ללא צורך בהוכחת רשלנות.

מה צריך להוכיח בכל תביעת נזקי גוף?

למרות השוני בין סוגי התביעות, בכולן נדרש להוכיח את הנזק שנגרם ואת הקשר הסיבתי בין האירוע לנזק. 

תהליך הגשת תביעת נזקי גוף מתחיל בתיעוד מדוקדק של האירוע ואיסוף ראיות. חשוב לשמור את כל המסמכים הרפואיים, לאסוף פרטי עדים ומעורבים, ולתעד את הנזקים וההפסדים הכספיים. השלב הבא הוא פנייה לייעוץ משפטי מקצועי, כאשר חשוב לבחור עורך דין המתמחה בתחום ספציפי זה. עורך הדין יעריך את סיכויי התביעה ויגבש אסטרטגיה משפטית מתאימה.

גובה הפיצוי

חישוב הפיצוי בתביעות נזקי גוף מורכב ממספר ראשי נזק מרכזיים:

הפסד השתכרות לעבר ולעתיד – מחושב על בסיס השכר טרם הפגיעה, גיל הנפגע, והשפעת הפגיעה על יכולת ההשתכרות העתידית. נלקחים בחשבון גם הפסדי פנסיה ותנאים סוציאליים.

הוצאות רפואיות – כוללות טיפולים, תרופות, ציוד רפואי, והוצאות שיקום. מחושבות הן ההוצאות שכבר הוצאו והן הוצאות צפויות בעתיד.

עזרת צד ג' – פיצוי עבור עזרה שנדרשת לנפגע בפעולות יומיומיות, בין אם על ידי בני משפחה או מטפלים בשכר.

כאב וסבל – פיצוי עבור הסבל הפיזי והנפשי שנגרם לנפגע. גובה הפיצוי נקבע בהתאם לחומרת הפגיעה ומשך הסבל.

הוצאות נלוות – כגון התאמת דיור, רכב, והוצאות ניידות מיוחדות.

נפגעתם? פנו לייעוץ משפטי בהקדם

חשוב לזכור כי התיישנות בתביעות נזיקין היא בדרך כלל שבע שנים, אך בתביעות מסוימות, כמו תביעות ביטוח, התקופה קצרה יותר. פנייה מוקדמת לייעוץ משפטי מקצועי היא הכרחית להבטחת זכויותיכם ולמיצוי מלא של הפיצוי המגיע לכם על פי דין. אל תחכו – כל יום שחולף עלול להקשות על הוכחת התביעה ועל קבלת הפיצוי המגיע לכם.

 

הצלחות למשרדנו

ראיונות בתקשורת

צרו קשר

להערכת הסיכוי ושווי התביעה התקשרו ל- 077-2405172 או השאירו פרטים

עו"ד אלעד ג'ובני
עו"ד אלעד ג'ובני

משרד עו"ד אלעד ג'ובני ושות’ חקק על דגלו עבודה משפטית מקצועית, יסודית, מדויקת ומעמיקה, כאשר מתן השירות האישי והמקצועי גם יחד ללקוחותיו עומד כנר לרגלי צוות המשרד ומהווה חלק אינטגראלי ממנו.

צרו קשר עוד היום

להערכת הסיכוי ושווי התביעה התקשרו ל- 077-2405172
או השאירו פרטים

מן העיתונות

בואו נדבר
💬 רוצה לדבר?
היי👋
שנעבור לווצאפ? אני כאן..