מחלת מקצוע – זכויות העובד מול המעסיק והביטוח הלאומי

בשנים האחרונות אנו עדים למהפכה של ממש בהתייחסות למחלות מקצוע בישראל. המודעות הגוברת לקשר בין תנאי העבודה לבין התפתחות מחלות כרוניות, לצד התפתחויות מדעיות וטכנולוגיות המאפשרות להוכיח קשרים אלה, הובילו לשינוי משמעותי בפסיקה ובחקיקה. בתי המשפט מכירים כיום במגוון רחב יותר של מחלות מקצוע, והביטוח הלאומי הרחיב את רשימת המחלות המוכרות. יתרה מכך, המחוקק הגביר את הדרישות ממעסיקים לנקוט באמצעי מניעה ולספק סביבת עבודה בטוחה.

עם זאת, בניגוד לתאונת עבודה, שמתרחשת באירוע פתאומי וחד, מחלת מקצוע מתפתחת בהדרגה לאורך שנים של חשיפה לגורמי סיכון במקום העבודה. לעתים קרובות, העובד מגלה את המחלה רק לאחר שנים של עבודה, כשהנזק כבר משמעותי וכשקשה יותר להוכיח את הקשר בין העבודה למחלה. בעוד שהחוק מכיר בזכותם של עובדים שחלו במחלת מקצוע לפיצוי הן מהביטוח הלאומי והן מהמעסיק, התהליך מורכב יותר ודורש הבנה של הדרישות המשפטיות והרפואיות.

 

מהי מחלת מקצוע?

החוק מגדיר מחלת מקצוע כמחלה שנגרמה לעובד עקב עבודתו או עיסוקו, תוך חשיפה מתמשכת לגורמי סיכון מוכרים. המוסד לביטוח לאומי מפרסם רשימה של מחלות מקצוע מוכרות, הכוללת בין היתר מחלות ריאה כתוצאה מחשיפה לאבק מזיק, פגיעות בעמוד השדרה עקב הרמת משאות כבדים, ליקויי שמיעה בשל חשיפה לרעש מתמשך, ומחלות עור הנגרמות מחשיפה לחומרים כימיים. עם זאת, גם מחלה שאינה מופיעה ברשימה עשויה להיות מוכרת כמחלת מקצוע אם יוכח הקשר הסיבתי בינה לבין העבודה.

הוכחת הקשר הסיבתי והזכאות לפיצוי

האתגר המרכזי בתביעות בגין מחלות מקצוע הוא הוכחת הקשר הסיבתי בין העבודה למחלה. בשונה מתאונת עבודה, שבה קל יחסית להצביע על האירוע שגרם לפגיעה, במחלות מקצוע נדרש להוכיח שהחשיפה המתמשכת בעבודה היא שגרמה למחלה. הדבר מחייב תיעוד מקיף של תנאי העבודה לאורך השנים, חוות דעת רפואיות מומחים, ולעתים גם בדיקות סביבתיות של מקום העבודה. במקביל, יש להתמודד עם טענות אפשריות של המעסיק או חברת הביטוח בדבר גורמים אחרים שעשויים היו לגרום למחלה, כמו גיל, תורשה, או אורח חיים.

עובד שחלה במחלת מקצוע זכאי להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי להכרה במחלתו כמחלת מקצוע. הכרה זו מזכה במקרים מסוימים בקצבת נכות מהעבודה, החזר הוצאות רפואיות, ובמקרים המתאימים גם שיקום מקצועי.

במקביל, אם המחלה נגרמה עקב רשלנות המעסיק – למשל, אי אספקת ציוד מגן מתאים או אי עמידה בתקני בטיחות – ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד המעסיק. תביעה זו מאפשרת לקבל פיצוי על נזקים שאינם מכוסים על ידי הביטוח הלאומי, כגון כאב וסבל, אובדן השתכרות עתידי, ופגיעה באיכות החיים.

זאת אומרת שניתן יהיה להגיש תביעה גם נגד המוסד לביטוח הלאומי וגם נגד המעסיק בגין מחלת מקצוע, ככל וניתן יהיה להוכיח את התנאים לרשלנות המעסיק.

 

צעדים מעשיים ודגשים חשובים

ברגע שמתגלים סימני מחלה שעשויה להיות קשורה לעבודה, חשוב לפעול במהירות וביסודיות. ראשית, יש לתעד את כל הבדיקות והטיפולים הרפואיים, ולשמור תיעוד של תנאי העבודה והחשיפה לגורמי הסיכון. שנית, יש להיוועץ ברופא תעסוקתי שיוכל לקבוע האם יש קשר בין המחלה לעבודה. שלישית, מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה במחלות מקצוע, שיוכל להנחות כיצד לאסוף את הראיות הנדרשות ולנהל את התביעות במקביל מול הביטוח הלאומי והמעסיק. חשוב לזכור כי בשונה מתאונת עבודה, במחלות מקצוע תקופת ההתיישנות מתחילה מהיום שבו נודע לעובד על מחלתו והקשר שלה לעבודה, ולא מיום תחילת החשיפה לגורם המזיק.

התפתחות מחלת מקצוע היא אירוע מורכב המשפיע לא רק על בריאות העובד, אלא על כל היבטי חייו – ממצבו הכלכלי ועד ליכולתו לעסוק במקצועו. ככל שגוברת המודעות לקשר בין תנאי העבודה לבין התפתחות מחלות, כך גדלה החשיבות של זיהוי מוקדם והתמודדות משפטית נכונה. עובדים החשים בתסמינים שעשויים להיות קשורים לעבודתם, מוזמנים לפנות לייעוץ משפטי מקצועי שיסייע להם למצות את זכויותיהם ולקבל את הפיצוי המגיע להם על פי חוק. זכרו כי פנייה מוקדמת לייעוץ וטיפול משפטי מגדילה משמעותית את הסיכוי להצלחת התביעה ולקבלת פיצוי הולם.

הצלחות למשרדנו

ראיונות בתקשורת

צרו קשר

להערכת הסיכוי ושווי התביעה התקשרו ל- 077-2405172 או השאירו פרטים

עו"ד אלעד ג'ובני
עו"ד אלעד ג'ובני

משרד עו"ד אלעד ג'ובני ושות’ חקק על דגלו עבודה משפטית מקצועית, יסודית, מדויקת ומעמיקה, כאשר מתן השירות האישי והמקצועי גם יחד ללקוחותיו עומד כנר לרגלי צוות המשרד ומהווה חלק אינטגראלי ממנו.

צרו קשר עוד היום

להערכת הסיכוי ושווי התביעה התקשרו ל- 077-2405172
או השאירו פרטים

מן העיתונות

בואו נדבר
💬 רוצה לדבר?
היי👋
שנעבור לווצאפ? אני כאן..