רשלנות רפואית בניתוחים פלסטיים והזרקות

המרדף אחר המראה המושלם הפך בשנים האחרונות לנגיש יותר מתמיד, עם התפתחות הרפואה האסתטית והניתוחים הפלסטיים. מדי שנה, אלפי ישראלים עוברים התערבויות כירורגיות קוסמטיות במטרה לשפר את מראם החיצוני ואת תחושת הביטחון העצמי שלהם. אולם, למרות שמדובר בהליכים שנחשבים לרוב בטוחים, עדיין קיים סיכון לרשלנות רפואית שעלולה להוביל לתוצאות בלתי הפיכות.

 

ניתוחים פלסטיים והסיכונים הכרוכים בהם

ניתוחים פלסטיים והזרקות אסתטיות מהווים התערבויות רפואיות שמטרתן לשנות או לשפר את המראה החיצוני של המטופל. בעוד שניתוחים פלסטיים כוללים התערבות כירורגית משמעותית, הזרקות אסתטיות מהוות פתרון זמני ופחות פולשני. שני סוגי ההתערבויות נעשים לרוב מבחירה ואינם נובעים מצורך רפואי דחוף, אך השפעתם על איכות החיים והביטחון העצמי של המטופלים יכולה להיות משמעותית.

בתחום ההזרקות האסתטיות, הטיפולים הנפוצים ביותר כוללים הזרקות בוטולינום טוקסין (בוטוקס) וחומצה היאלורונית (פילרים). הזרקות בוטוקס פועלות על ידי שיתוק זמני של שרירי הפנים במטרה להפחית קמטי הבעה, בעוד שהזרקות חומצה היאלורונית משמשות למילוי נפחים והחלקת קמטים עמוקים. למרות שטיפולים אלה נחשבים בטוחים יחסית, הם אינם נטולי סיכונים.

 

הסיכונים בהזרקות אסתטיות כוללים תגובות אלרגיות, זיהומים מקומיים, חבלות וקרישי דם קטנים (המטומות), אסימטריה בפנים, ובמקרים נדירים אך חמורים – נמק רקמתי או פגיעה בכלי דם. במקרה של הזרקות בוטוקס, תופעות לוואי עלולות לכלול צניחת עפעף זמנית, כאבי ראש, או חולשת שרירים באזור המוזרק. בהזרקות חומצה היאלורונית, הסיכונים כוללים גם היווצרות גושים תת-עוריים, הזרקת יתר או תת-הזרקה, ובמקרים נדירים – חסימה של כלי דם המובילה לפגיעה ברקמות.

לעומת זאת, ניתוחים פלסטיים כוללים סיכונים משמעותיים יותר הקשורים להרדמה, זיהומים פוסט-ניתוחיים, דימומים, היווצרות צלקות פתולוגיות, אסימטריה, ובמקרים נדירים – סיבוכים מסכני חיים. חשוב להדגיש כי בשני סוגי ההתערבויות, הכשרה מקצועית מתאימה של המטפל, סביבה סטרילית, ומעקב רפואי הדוק הם קריטיים להצלחת הטיפול ולמניעת סיבוכים.

במיוחד בתחום ההזרקות האסתטיות, קיימת חשיבות עליונה לבחירת מטפל מוסמך ומנוסה. לצערנו, בשנים האחרונות אנו עדים למקרים רבים של טיפולים שמבוצעים על ידי מטפלים לא מורשים או בסביבה לא מתאימה, מה שמעלה משמעותית את הסיכון לסיבוכים ולתוצאות בלתי רצויות.

הגדרת רשלנות רפואית בתחום האסתטי

רשלנות רפואית בניתוחים פלסטיים מתרחשת כאשר הטיפול שניתן חורג מהסטנדרט המקצועי המקובל בתחום. החוק מגדיר שלושה תנאים הכרחיים להוכחת רשלנות: קיום נזק למטופל, התרשלות מצד הצוות המטפל, וקשר סיבתי ברור בין ההתרשלות לנזק שנגרם.

למעשה, רשלנות רפואית יכולה להתרחש בכל אחד משלבי הטיפול. בשלב הטרום-ניתוחי, הרשלנות עשויה להתבטא בהערכה לקויה של התאמת המטופל לניתוח או באבחון שגוי. במהלך הניתוח עצמו, הסיכונים כוללים שימוש בציוד לא סטרילי, חוסר תשומת לב למצב המטופל, או ביצוע לקוי של ההליך. בשלב הפוסט-ניתוחי, רשלנות יכולה להתבטא במעקב לא מספק או בטיפול לקוי בסיבוכים.

חשיבות ההסכמה מדעת

אחד ההיבטים המשמעותיים ביותר בתחום הניתוחים הפלסטיים הוא הסכמה מדעת. על פי חוק זכויות החולה, על הרופא המטפל למסור למטופל את כל המידע הרלוונטי אודות ההליך, כולל הסיכונים הכרוכים בו, סיכויי ההצלחה, והחלופות הקיימות. בניתוחים אלקטיביים, חובת הגילוי מחמירה אף יותר מאשר בניתוחים רפואיים רגילים.

נגרם לך נזק מטיפול אסתטי?

במקרה של רשלנות רפואית בניתוח פלסטי או בטיפול אסתטי, למטופל עומדת הזכות המלאה לתבוע פיצויים. חשוב להבין כי המסגרת המשפטית מכירה במגוון רחב של נזקים הכוללים לא רק פגיעות פיזיות ישירות, אלא גם נזקים נפשיים, כאב וסבל, אובדן ימי עבודה, והוצאות רפואיות נלוות. גם במקרים בהם לא נגרם נזק פיזי מיידי, אך לא ניתנה הסכמה מדעת מלאה, קיימת אפשרות לתביעה בגין פגיעה באוטונומיה של המטופל.

פסיקת בתי המשפט בישראל מכירה בחשיבות המיוחדת של הסכמה מדעת בטיפולים אלקטיביים, ובמיוחד בתחום האסתטיקה. בתביעות אלו, בתי המשפט בוחנים בקפדנות את תהליך ההסבר וההסכמה מדעת, תוך שימת דגש על חובת הגילוי המוגברת של המטפל. במקרה של הזרקות אסתטיות, למשל, נדרש המטפל להסביר בפירוט את הסיכונים הספציפיים הכרוכים בכל חומר הזרקה, את משך ההשפעה הצפוי, ואת האפשרות לתופעות לוואי מיידיות ומאוחרות.

בנוסף, החוק מכיר בקטגוריות ייחודיות של נזק בתחום האסתטי, כגון תוצאה אסתטית לא מספקת שנובעת מרשלנות (להבדיל מאי שביעות רצון סובייקטיבית), אסימטריה בולטת, או צלקות מיותרות. במקרים של הזרקות שבוצעו על ידי מטפלים לא מוסמכים, או שימוש בחומרים לא מאושרים, קיימת אף אפשרות לתביעה פלילית במקביל להליך האזרחי.

המלצות למטופלים

לפני ביצוע ניתוח פלסטי, חשוב לבצע בדיקה מעמיקה של הרקע והניסיון של המנתח, לוודא שהמרפאה או בית החולים מורשים לביצוע ההליך, ולקבל הסבר מפורט על כל שלבי הטיפול והסיכונים הכרוכים בו. מומלץ לתעד את כל השיחות והמסמכים הרפואיים, ולא להסס לשאול שאלות או לבקש הבהרות נוספות.

במקרה של חשד לרשלנות רפואית בטיפול אסתטי, חשוב לפעול במהירות ובאופן מסודר. ראשית, יש לתעד את המצב באמצעות צילומים ורישום מפורט של השתלשלות האירועים. שמרו את כל המסמכים הרפואיים, לרבות טפסי הסכמה מדעת, מרשמים, והתכתבויות עם המטפל. פנייה מוקדמת לייעוץ משפטי מקצועי היא קריטית – עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית יוכל לבחון את התיק לעומק, להעריך את סיכויי התביעה, ולבנות אסטרטגיה משפטית מתאימה.

התיישנות תביעות בתחום הרשלנות הרפואית האסתטית עומדת על שבע שנים מיום האירוע, או מהיום בו נודע למטופל על הנזק. עם זאת, מומלץ לא להמתין ולפעול מוקדם ככל האפשר, שכן ככל שחולף הזמן כך קשה יותר לאסוף ראיות ולהוכיח את הקשר הסיבתי בין הטיפול לנזק שנגרם.

 

הצלחות למשרדנו

ראיונות בתקשורת

צרו קשר

להערכת הסיכוי ושווי התביעה התקשרו ל- 077-2405172 או השאירו פרטים

עו"ד אלעד ג'ובני
עו"ד אלעד ג'ובני

משרד עו"ד אלעד ג'ובני ושות’ חקק על דגלו עבודה משפטית מקצועית, יסודית, מדויקת ומעמיקה, כאשר מתן השירות האישי והמקצועי גם יחד ללקוחותיו עומד כנר לרגלי צוות המשרד ומהווה חלק אינטגראלי ממנו.

צרו קשר עוד היום

להערכת הסיכוי ושווי התביעה התקשרו ל- 077-2405172
או השאירו פרטים

מן העיתונות

בואו נדבר
💬 רוצה לדבר?
היי👋
שנעבור לווצאפ? אני כאן..